Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wielokrotnie spotykamy się z opiniami, że trening siłowy nie wpływa pozytywnie na elastyczność mięśni. Czy jest to prawdą? Trenujesz siłowo? Spróbuj teraz wstać i z pozycji stojącej dotknąć palców u stóp. Udało się? Jeżeli tak, to gratulacje, należysz do wąskiego grona osób, które nie zaniedbują gibkości swojego ciała. Jeżeli nie, to poniższy [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
Jeśli jest jedna choroba, która wywołuje największy lęk w sercach ludzi, to jest to rak. Rak może zaatakować i zniszczyć prawie każdy organ w ciele człowieka. Wśród kobiet na liście najczęstszych nowotworów złośliwych znajduje się rak piersi, płuc i jelita grubego. Chociaż długość życia z wieloma postaciami raka rośnie, choroba ta jest nadal jedną [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
Od lat zaleca się zarówno kobietom, jak i mężczyznom, regularne ćwiczenia aerobowe. Nie bez powodu ćwiczenia, które zwiększają i utrzymują tętno na wyższym poziom przez dłuższy czas sprawiają, że serce przystosowując się staje się bardziej wydajne. Dodatkowo, aeroby rozluźniają wewnętrzne ściany tętnic i sprawiają, że tętnice stają się bardziej [...]
Łokieć golfisty należy do przypadłości z grupy entezopatii, która występuje w okolicach kłykcia przyśrodkowego kości ramiennej. Dolegliwość ta będzie się nasilać w przypadku ruchów zgięcia ręki, gdy aktywujemy zginacze nadgarstka. Samo przeciążenie jest więc konsekwencją powtarzania ruchów zginania dłoniowego nadgarstka, które w konsekwencji [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
DNP to w ujęciu toksykologicznym silna trucizna. W odróżnieniu od leków nie ma nawet ustalonej bezpiecznej dawki - najmniejsze ilości mogą wyrządzać duże szkody w ustroju człowieka. Dlatego został wycofany w 1938 r. ze stosowania u ludzi. Co zapamiętać? Od badań na zwierzętach do stosowania środków u ludzi jest bardzo daleka droga. Zwierzęta [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Co się dzieje z organizmem, gdy nie trenujesz? Paradoksalnie, niewielka część trenujących może uzyskiwać znacznie lepsze rezultaty, gdy zamiast ćwiczyć, odpoczywa. Ten problem dotyczy wielu ludzi, którzy „nie mogą zwiększyć masy ciała”. A później okazuje się, że dany człowiek więcej biega np. za piłką, za dużo pływa, skacze czy trenuje na macie. [...]
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]